Gå till innehållet
FPA:s logo

Ansvarsrapport

Ansvarsrapport
  • 1. Generaldirektörens översikt
  • 2. Hållbart ledarskap
  • 3. Minskad ojämlikhet
  • 4. Hälsa och välbefinnande
  • 5. Jämlikhet
  • 6. Hållbar konsumtion
  • 7. Klimatarbete
  • 8. Framtidsutsikter
Välj språk
  • fi
  • sv
  • RAPPORTER FRÅN ÖVRIGA ÅR >
    • 2017
    • 2018
    • 2019
    • 2020
  • TILLGÄNGLIGHETSUTLÅTANDE
  • 1. Generaldirektörens översikt
  • 2. Hållbart ledarskap
  • 3. Minskad ojämlikhet
  • 4. Hälsa och välbefinnande
  • 5. Jämlikhet
  • 6. Hållbar konsumtion
  • 7. Klimatarbete
  • 8. Framtidsutsikter
  • fi
  • sv

Generaldirektörens översikt

Porträtt av FPA:s generaldirektör Outi Antila.

Dela artikel

Dela via Facebook: Generaldirektörens översikt - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Generaldirektörens översikt - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Generaldirektörens översikt - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Generaldirektörens översikt - öppnas i en ny flik

FPA är en stor samhällsaktör och har därför höga hållbarhetsambitioner. Vår strategi stödjer och uppmuntrar oss att stärka hållbarhetsarbetet ytterligare. Våra satsningar på hållbarhetsarbetet bär frukt: vi har fått samhällsgenomslag i synnerhet inom området socialt hållbar utveckling.

Socialt hållbar utveckling är en prioritering i FPA:s hållbarhetsarbete. Målet är att trygga nuvarande och kommande generationers välfärdsförutsättningar. När coronakrisen drabbade oss 2020 accentuerades denna uppgift ytterligare.

FPA har under 2020 verkat aktivt bland annat för att minska ojämlikheten. Vi har till exempel utvecklat våra rehabiliteringstjänster. Vi satsade också på lättlästa ansökningsblanketter och beslut. Vår service och verksamhet har en stark digital aspekt som vi vidareutvecklade till exempel med fokus på tillgänglighet och jämlikhet. Under coronapandemin har vi i allt högre grad betjänat våra kunder på nätet, via telefon och med hjälp av tidsbokningstjänster.

I framtiden ska statliga organisationer hållbarhetsredovisa enligt FN:s mål för hållbar utveckling i Agenda 2030. Vi välkomnar reformen. Vi på FPA har redovisat vårt hållbarhetsarbete sedan 2017 och redan utvecklat redovisningen i linje med de kommande kraven. I den här rapporten ingår arbetet i en ny referensram – de globala målen för hållbar utveckling.

Outi Antila
FPA:s generaldirektör

Hållbart ledarskap

Personer vid en dator.

Dela artikel

Dela via Facebook: Hållbart ledarskap - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Hållbart ledarskap - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Hållbart ledarskap - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Hållbart ledarskap - öppnas i en ny flik

FPA:s hållbarhetsarbete bygger på strategin och på FPA:s lagstadgade uppgift som verkställare av den sociala tryggheten. Eftersom FPA är den organisation som verkställer den sociala tryggheten har vår verksamhet en nära koppling framför allt till en socialt hållbar utveckling.

Ett hållbart ledarskap är en av hörnstenarna i vårt hållbarhetsarbete. En öppen och transparent ledningskultur skapar en förtroendefull atmosfär där även påtalandet av missförhållanden uppmuntras. Det är avgörande att ledarna föregår med gott exempel.

År 2020 förnyade FPA ledningssystemet och tog fram ledningsprinciper som genomsyrar och utgör grunden för hela organisationens ledningskultur. Principerna är gemensamma och delade spelregler som styr det dagliga ledarskapet och chefsarbetet. Ledningsprinciperna är avsedda för alla på FPA – också dem som inte har chefsansvar eller arbetsledningsansvar. Hållbarhet och etiska principer är en del av ledningssystemet.

En ansvarsfull ledare riktar blicken mot framtiden, så att hållbara beslut kan fattas och lösningar hittas redan i dag. Ett tema för 2020 var bättre framförhållning. Det här arbetet fortsätter också 2021. FPA anser att framtidsorienteringen gäller alla, vilket innebär att personalen involveras i stor skala och att kommunikationen är öppen också gentemot intressentgrupperna.

Minskad ojämlikhet

En vuxen och en ung person med Downs syndrom vid en dator.

Dela artikel

Dela via Facebook: Minskad ojämlikhet - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Minskad ojämlikhet - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Minskad ojämlikhet - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Minskad ojämlikhet - öppnas i en ny flik

Vår kundkrets är heterogen och kunderna har olika servicebehov. Vi har satsat på servicens kvalitet för att alla kunder ska ha möjlighet att jämlikt och enkelt sköta sina ärenden hos oss.

Det är viktigt för oss att kunderna kan uträtta sina FPA-ärenden på olika sätt. Vi har till exempel satsat på att utveckla så heltäckande servicekanaler som möjligt. En central faktor är tjänsternas tillgänglighet: ett brett utbud av servicekanaler, språk- och tolkningstjänster, service riktad till särskilda användargrupper och satsningar på bland annat lättläst språk.

Vi publicerade nya broschyrer om alla FPA:s stöd och tjänster på lättläst finska och svenska. Layouten gjordes luftigare och informationen grupperades i mer lättbegripliga helheter.

Lättläst svenska är en språkversion där ordförrådet och strukturen har bearbetats så att texten är lättare att förstå. I synnerhet personer som har en minnessjukdom eller läs- och lärsvårigheter, en intellektuell funktionsnedsättning eller ett annat modersmål än finska eller svenska har nytta av det lättlästa materialet.

Tjänsterna på samiska vidareutvecklades

Tack vare e-tjänsterna kan också små språkgruppers behov beaktas. På den samiska nationaldagen den 6 februari publicerade FPA omarbetade webbsidor på enaresamiska med mer omfattande information än tidigare om FPA-förmåner och FPA-tjänster på samiska. Med hjälp av e- och distanstjänsterna kan samiskspråkiga smidigt sköta sina ärenden på sitt modersmål oberoende av ort.

FPA uppmärksammade nationaldagen genom att flagga med den samiska flaggan vid huvudkontoret i Tölö i Helsingfors. Festdagen uppmärksammas också inom FPA:s interna kommunikation. FPA deltog också i firandet i Enare

Vi fortsatte utveckla vårt servicenät och våra tjänster under 2020. I slutet av 2020 hade FPA 145 egna serviceställen och servicesamarbete med andra myndigheter på 147 ställen. Videokontakt med FPA:s servicerådgivare var möjlig på 79 kommuners serviceställen, andra distansserviceställen (36 st.) eller Virtu-serviceställen (22 st.). Vi betjänade också på International House Helsinki.

Vi hjälper också våra kunder använda e-tjänsten. Det digitala stödet är en etablerad del av FPA:s service. Under undantagstiden 2020 låg tonvikten på digitalt distansstöd. Vi samarbetade också aktivt med olika aktörer, bland annat Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och biblioteken. Vi deltog också i regionala projekt för att utveckla det digitala stödet.

För kunderna på nätet utvecklade vi chattbottar som enkelt och snabbt kan besvara kundernas frågor dygnet runt. Vi utvecklade också snabbt en Corona-chattbot som hjälper kunderna med de vanligaste frågorna i anslutning till undantagstillståndet till följd av coronapandemin.

Vi utvecklade också ansökningsassistenter för det grundläggande utkomststödet och föräldrapenningen samt en svenskspråkig chattbot för allmänna frågor om förmåner för barnfamiljer. En motsvarande finskspråkig chattbot lanserades redan hösten 2018. Ansökningsassistenterna är FPA:s mest använda chattbottar.

Coronapandemin påverkade antalet förmånsansökningar

Vi tog emot 14,2 miljoner förmånsansökningar 2020. Det är nästan en miljon färre ansökningar än 2019. Minskningen berodde främst på färre ansökningar om sjukvårdsersättning, eftersom besöken inom den privata hälso- och sjukvården minskade till följd av coronapandemin. År 2020 var antalet ansökningar om sjukvårdsersättning 9,2 miljoner (10,0 miljoner 2019).

Samtidigt ökade ansökningarna om vissa förmåner kraftigt. Ansökningarna om utkomstskydd för arbetslösa (+44 %) och allmänt bostadsbidrag (+10 %) ökade mest. Men den allra största ökningen gällde dagpenning vid smittsam sjukdom. År 2019 fick drygt hundra personer dagpenningen. År 2020 ökade antalet ansökningar till över 60 000 på grund av coronapandemin.

Största delen av FPA:s kundkontakter 2020 flyttade till telefonservicen och nätet. Användningen av e-tjänsten har ökat år för år. Under 2020 gjordes 64,4 miljoner inloggningar. Våra kunder skickade 3,6 miljoner skyddade meddelanden till FPA och lämnade totalt cirka 16,9 miljoner bilagor via e-tjänsten.

av alla förmånsansökningar som FPA tog emot 2020 gjordes på nätet. 

74 %

E-tjänsten är den mest populära och effektiva av FPA:s olika serviceformer. Den är ett enkelt och smidigt sätt för kunderna att uträtta sina FPA-ärenden. E-tjänsten sparar också FPA:s och samhällets resurser. Kostnaden för traditionell byråbetjäning är cirka 10 euro per besök, medan det i e-tjänsten är fråga om några tiotals cent.

Kostnaden per byråbesök har stigit något under coronapandemin eftersom fler ärenden uträttats via telefon och på nätet. Utvecklingen av e-tjänsten är en faktor som har en stor inverkan på FPA-servicens klimatavtryck. Genom att utveckla våra e-tjänster kan vi minska kundernas klimatavtryck, speciellt tack vare minskad pappersförbrukning och färre resor till våra serviceställen.

Kundbetjäning i sociala medier

Vi är aktiva i de sociala medierna och betjänar kunderna på Instagram, Facebook och Jodel. FPA:s följare på Instagram har ökat kraftigt (180 %) sedan 2019 då vi inledde försöket. Våra kunder och partner har gett positiv respons på Instagramkommunikationen. Vi ordnade också frågestunder på Jodel två gånger i veckan och nådde i synnerhet studerande.

Vi utvecklade också nya tjänster för unga. Tillsammans med Mieli rf genomförde vi ett chattförsök för unga FPA-kunder. Tjänsten riktades till 18–25-åriga unga som hade problem med att uträtta sina FPA-ärenden.

Ett av målen för vårt hållbarhetsarbete är att aktivt påverka i samhället. Det här målet anknyter i synnerhet till utvecklingen av lagstiftningen om social trygghet.  Genom att påverka lagstiftningen kan vi bidra till en socialt hållbar utveckling. Vi publicerar årligen en utvecklingsportfölj för utvecklingen av lagstiftningen. Till de viktigaste utvecklingsområdena i portföljen hör en förenkling av lagstiftningen och verkställigheten av den samt att säkerställa en tillräcklig nivå på förmånerna. Utvecklingsportföljen delges FPA:s fullmäktige, riksdagens social- och hälsovårdsutskott samt de ministerier som ansvarar för lagberedningen.

Vi har satsat på att minska ojämlikheten bland annat genom att delta i olika samarbetsforum. Vi ställer vår expertis till förfogande för utvecklingen av den sociala tryggheten i Finland och internationellt.

Vi tar fram forskning och statistik om social trygghet. Med hjälp av den påverkar vi beslut som gäller den sociala tryggheten och bidrar med information i den offentliga debatten. Till exempel deltar vi i olika arbetsgrupper och träffar beslutsfattare och andra intressentgrupper. Våra sakkunniga hörs av riksdagen och vi lämnar yttranden om olika frågor. Vi informerar i olika kanaler om uppgifterna vi tar fram, så att de får stor spridning och kan utnyttjas av många.

I huvudsak är forskningen som bedrivs vid FPA kopplad till de förmåner som FPA administrerar och till hur systemet med social trygghet fungerar. Vår forskning gäller bland annat användningen av utkomststödet, hur det riktas och välfärden i hushåll med små inkomster.  Forskningen producerar information som kan utnyttjas i samband med uppbyggnaden av ett mer hållbart samhälle.  Samtidigt fokuserar forskningen speciellt på ekosociala frågor.

Vår forskningsblogg lästes år 2020 sammanlagt 98 999 gånger. År 2019 lästes bloggen 73 097 gånger. Twitterkontot för FPA:s forskningsenhet hade 11 654 följare. År 2019 var antalet följare 10 300.

Arbete kring hållbar utveckling på nationell nivå

Vi deltar aktivt i det nationella arbetet kring hållbar utveckling. År 2020 fortsatte vi vår verksamhet som medlem i Finlands kommission för hållbar utveckling. Vi var också med och utformade den årliga nationella uppföljningen av hållbar utveckling och producerade texten för indikatorsamlingen Ojämlikhet i samhället.

Hälsa och välbefinnande

Klienter som deltar i rehabilitering.

Dela artikel

Dela via Facebook: Hälsa och välbefinnande - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Hälsa och välbefinnande - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Hälsa och välbefinnande - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Hälsa och välbefinnande - öppnas i en ny flik

Vi har arbetat aktivt för att minska ojämlikheten och stärka hälsan och välbefinnandet genom att utveckla våra rehabiliteringstjänster. Lyckade försök har integrerats i vårt permanenta tjänsteutbud.

Bland annat ordnade vi neuropsykiatrisk rehabilitering för barn och unga. Den nya multiprofessionella familjerehabiliteringen LAKU ger vardagsnära stöd till barn och unga med neuropsykiatriska störningar. Det viktigaste målet med familjerehabiliteringen är att ge information och hjälpa familjen förstå barnets eller den ungas neuropsykiatriska störning. Rehabiliteringen fokuserar på att få vardagen att fungera bland annat genom att stärka barnets och familjens interaktionsfärdigheter och emotionella färdigheter och främja samarbetet med daghemmet och skolan. Det är också möjligt att anlita värdefullt kamratstöd i rehabiliteringen.

Familjerehabiliteringen genomfördes projektbaserat 2010–2018. Projektet visade tydligt att det fanns ett behov för långvarig neuropsykiatrisk rehabilitering.  Föräldrarna till de barn som deltog i projektet bedömde att barnens empatiförmåga förbättrats och deras problem med känsloregleringen och beteendet minskat under rehabiliteringen. Vårdnadshavarna upplevde mindre föräldraskapsrelaterad stress under rehabiliteringen.

Vi planerade och inledde också nya projekt för att utveckla rehabiliteringen. Ett av dem är det multiprofessionella projektet Kela sairaalassa (FPA på sjukhus). Syftet är att skapa nya verksamhetsmodeller för samarbetet mellan FPA och den specialiserade sjukvården för att bättre identifiera klienternas rehabiliteringsbehov och hänvisa dem till rehabilitering. Projektet ska göra det smidigare för klienten att få rehabilitering och öka informationen om FPA:s tjänster och rehabiliteringsmöjligheter för aktörerna inom hälso- och sjukvården. Ett intensivt nätverkssamarbete stöder en lyckad rehabilitering av våra klienter.

Personalens välbefinnande

Den uppdaterade jämställdhets- och likabehandlingsplanen för FPA:s personal publicerades våren 2020.

En välmående och kunnig personal är FPA:s viktigaste resurs. Eftersom vi är en ansvarsfull arbetsgivare vill vi värna om personalens välbefinnande i arbetet och deras kompetensutveckling. Våra anställda har möjlighet att utveckla sig själva och delta i interna och externa utbildningar.  Enligt personalbarometern 2020 är personalnöjdheten på en god nivå: de som svarade gav i genomsnitt skolbetyget 8,2 för sitt välbefinnande i arbetet.  Av dem som svarade var 84 procent nöjda med sitt arbete. År 2019 var motsvarande siffra 81 procent.

av deltagarna i personalbarometern var nöjda med sitt arbete

84 %

Under coronapandemin satsade vi på personalens välbefinnande på olika sätt. Vi erbjöd Mieli rf:s chatt- och sparrningstjänster med låg tröskel som tidigt stöd för den psykiska hälsan och det psykiska välbefinnandet. Vi erbjöd också olika motionstjänster på distans. Dessutom gjorde vi mätningar för att följa upp personalens välbefinnande i arbetet.

Välbefinnande genom frivilligarbete

Varje medarbetare hade möjlighet att använda en eftermiddag under 2020 för frivilligverksamhet. Vi hoppas att försöket uppmuntrar vår personal att ägna sig åt frivilligarbete även på sin fritid. Genom att erbjuda möjlighet till frivilligverksamhet ökar vi också vår kundförståelse, i och med att vi kommer närmare dem som behöver hjälp.

FPA:s medarbetare uppmuntras också att ge blod. FPA:s blodgivare gav blod hela 301 gånger under 2020. Vi ordnar också en årlig hungerdagsinsamling. FPA:s hungerdagsinsamling 2020 inbringade sammanlagt 5 477 euro från 437 donatorer.

Digitaliseringen medför flexibla möjligheter att kombinera arbete och privatliv. Distansarbete hemifrån har också ekologiska effekter i synnerhet till följd av att arbetsresorna minskar. Antalet dagar som FPA:s anställda arbetat hemifrån på distans har ökat varje år, och coronakrisen medförde en kraftig ökning jämfört med åren innan. Antalet distansarbetsdagar 2020 närmade sig en miljon (999 279 dgr) jämfört med cirka 250 000 under 2019. Coronakrisen har lärt oss att arbeta på ett nytt sätt, vilket säkert kommer att synas i statistiken även framöver.

Jämlikhet

En person framför en regnbågsflagga.

Dela artikel

Dela via Facebook: Jämlikhet - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Jämlikhet - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Jämlikhet - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Jämlikhet - öppnas i en ny flik

År 2020 var vi officiell samarbetspartner för kultur- och människorättsevenemanget Helsinki Pride.

FPA:s samarbete med Helsinki Pride fortsatte 2020. Partnerskapet syntes bland annat i informationen om Pride och under själva evenemanget. Regnbågsflaggorna vajade vid FPA:s huvudkontor under Prideveckan och affischer hängdes upp vid FPA:s serviceställen. Under hösten ordnades tre kurser kring olika regnbågsteman för FPA:s anställda och chefer i samarbete med Helsinki Prides utbildare. FPA-personalens regnbågsnätverk fick fler medlemmar i samband med Pride, och vid slutet av året var medlemmarna drygt 50 till antalet.

Regnbågssamarbete i statsförvaltningen

Vi deltar i statsrådets nätverk för regnbågssamarbete som syftar till att förbättra det interna samarbetet och samordningen inom statsrådet i arbetet med sexuella minoriteters och könsminoriteters grundläggande och mänskliga rättigheter samt att stärka statsrådets samarbete med det civila samhället.

I nätverket ingår förutom FPA:s företrädare även representanter för olika ministerier, diskrimineringsombudsmannens och jämställdhetsombudsmannens byråer och det civila samhället. Verksamheten samordnas av justitieministeriet och social- och hälsovårdsministeriet.

En viktig del av vårt samhällsansvar är att stärka personalens jämställdhet och likabehandling. Det innebär också familjevänlighet, som vi i egenskap av arbetsgivare vill satsa på. År 2020 deltog FPA aktivt bland annat i Befolkningsförbundets projekt för pappor och jämställdhet (Tasa-arvo ja isät) som finansieras av Arbetarskyddsfonden och syftar till att främja ett jämställt föräldraskap. Projektet stöder också en jämställd arbetskultur som tar hänsyn till olika familjesituationer.

År 2020 diskuterade vi också användningen av könsneutrala termer. Vi planerade en mer könsneutral terminologi och det arbetet fortsätter. Vi utarbetade också en plan för att testa anonym rekrytering. Vi informerar mer om rekryteringen senare.

Hållbar konsumtion

Personen kysser barnet i pannan.

Dela artikel

Dela via Facebook: Hållbar konsumtion - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Hållbar konsumtion - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Hållbar konsumtion - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Hållbar konsumtion - öppnas i en ny flik

FPA:s hållbara ekonomi bygger på att den långsiktiga finansieringen säkerställs.  Vi producerar samhälleligt betydelsefulla prognoser och bedömningar om FPA:s förmånsutgifter och utvecklingen av dem. Genom en hållbar ekonomi säkerställer vi att genomförandet av strategin lyckas.

Vi strävar efter ekonomisk funktionsförmåga och att uppnå våra långsiktiga ekonomiska mål.

För FPA betyder ekonomisk långsiktighet planering och uppföljning som sträcker sig över flera år, ekonomisk riskhantering samt beaktande av kostnader och nytta vid utvecklingen av verksamheten. Vårt mål är att i alla lägen kunna agera hållbart. Vi satsar på framförhållning beträffande förändringar i omvärlden och anpassar regelbundet verksamheten i enlighet med den rådande ekonomiska situationen.

Coronapandemin och det omfattande distansarbetet påverkade FPA:s driftskostnader. Tilläggsresurser krävdes för att reagera på coronapandemin, men samtidigt medförde distansarbetet vissa besparingar.

Utveckling av hållbar upphandling

Det ekonomiska samhällsansvaret har också ett samband med FPA:s upphandlingar. Ett centralt mål i vårt hållbarhetsarbete är att stärka hållbarhetsaspekten i FPA:s upphandlingar. År 2020 fastställde vi nya strategiska riktlinjer för upphandlingarna. Utvecklingen av hållbarhetsaspekten i alla upphandlingar prioriteras i riktlinjerna, som godkändes i slutet av året. Det här innebär att upphandlingarna ska vara socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara. Upphandlingarna kommer att spela en viktig roll i vårt hållbarhetsarbete 2021.

Vi fortsatte utveckla moderskapsförpackningens hållbarhet. Vi inledde anbudsförfarandet för moderskapsförpackningen 2022 och prioriterade hållbarhet och kvalitet i upphandlingskriterierna. Kvalitetskriteriets vikt är 80 procent och prisets 20 procent. Kvaliteten betonas alltså mer än tidigare. Alla leverantörer av produkter för moderskapsförpackningen ombeds också lämna särskilda utredningar i det fall att tillverkningslandet klassificeras som en risk med tanke på den sociala hållbarheten.

I upphandlingen av moderskapsförpackningen är kvalitetskriteriets vikt

80 %

År 2020 inledde vi också ett samarbete med kursen Design for Government vid Aalto-universitetet för att ta reda på moderskapsförpackningens klimatavtryck. FPA är en viktig intressent och källa till bakgrundsinformation för projektet i anslutning till Aalto-universitetets kurs. Projektet ska föreslå kriterier för att styra valet av produkter för de årliga moderskapsförpackningarna. Ett annat mål är att uppmuntra leverantörerna att utveckla hållbarare verksamhetsmodeller. Projektet utreder också vilka lagändringar som skulle behövas för att uppnå målen på ett sätt som förbättrar de offentliga upphandlingsprocesserna.

Klimatarbete

Två barn i lågstadieåldern ligger på rygg i snön och gör snöänglar.

Dela artikel

Dela via Facebook: Klimatarbete - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Klimatarbete - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Klimatarbete - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Klimatarbete - öppnas i en ny flik

Sedan 2013 har vi räknat ut det klimatavtryck som vår interna verksamhet ger upphov till. De delområden som ingår i beräkningen är energiförbrukning, resor, kontorsmaskiner, pappersförbrukning och avfall.

Inom de här delområdena faller vissa värden utanför beräkningen eller uppskattas av experter. Vi har utvecklat beräkningssystemet för att det ska omfatta en så stor del av verksamheten som möjligt.

År 2020 minskade vårt klimatavtryck för de områden som ingår i beräkningen med en procentenhet jämfört med året innan. Energiförbrukningen är den överlägset största faktorn i vårt klimatavtryck. Energiförbrukningen förändrades inte märkbart bland annat eftersom fastigheternas ventilation effektiviserades och värmeåtervinningen minskades för att förebygga spridningen av coronaviruset. Den energi vi använde var dock utsläppssnålare, vilket påverkade vårt klimatavtryck.

Under 2020 var resorna, pappersförbrukningen och avfallsmängderna avsevärt mindre än tidigare. Däremot ökade mängden anskaffade kontorsmaskiner eftersom betydligt fler anställda än tidigare övergick till distansarbete. Utsläppskoefficienterna för kontorsmaskiner ökade dessutom under 2020. Det här ökade klimatavtrycket från anskaffning av kontorsmaskiner. Den kraftiga ökningen av distansarbetet till följd av coronapandemin var en central faktor av många som förändrades vid beräkningen av klimatavtrycket. Dessutom utökade coronapandemin FPA:s personal och därför också exempelvis anskaffningarna av utrustning. Coronapandemin hade betydande konsekvenser för FPA:s samlade klimatavtryck.

Största delen av FPA:s kundkontakter år 2020 skedde via telefonservicen och nätet. Coronapandemin hade alltså även positiva konsekvenser för servicens klimatavtryck i synnerhet till följd av minskad papperskonsumtion och färre resor till serviceställena.

Av våra anställda

81 %

var nöjda med sitt arbete

Satsningar på måltidernas klimatavtryck

År 2020 satsade vi på miljövänlig service i personalrestaurangerna. Vi stärkte personalens kompetens i fråga om vegetariska rätter och försökte på det sättet göra den vegetariska maten populärare. Vi satsade på ekologiska produkter och nya ekologiska råvaror. Vi utvidgade restaurangernas matsvinnsförsäljning som generellt fått mycket positiv respons från personalen. Vår vecka för hållbar utveckling betonade 2020 livsmedlens klimatpåverkan och vegetarisk mat. År 2021 strävar vi efter att minska klimatavtrycket från maten vi serverar och ge restaurangkunderna mer information för att de ska kunna göra klimatvänligare måltidsval.

Framtidsutsikter

En vuxen och ett barn på en skogsstig.

Dela artikel

Dela via Facebook: Framtidsutsikter - öppnas i en ny flik
Dela via Twitter: Framtidsutsikter - öppnas i en ny flik
Dela via LinkedIn: Framtidsutsikter - öppnas i en ny flik
Dela via e-post: Framtidsutsikter - öppnas i en ny flik

FPA:s arbete med samhällsansvar och hållbar utveckling sågs över 2020. Centrala teman var hållbara upphandlingar, jämlikhetsarbete, likabehandling, jämställdhet samt bekämpning av klimatförändringen.

Ur ett hållbarhetsperspektiv var året mångsidigt och vi lyckades rätt bra med att uppnå våra mål trots utmaningarna i samband med coronapandemin. Det finns dock fortsättningsvis aspekter som behöver utvecklas, och arbetet fortsätter under 2021.

Vi uppdaterar våra hållbarhetsmål och tar fram nya indikatorer för dem. Bland annat utarbetar vi Code of Conduct-regler för hållbar upphandling. Vi kommer också att avancera när det gäller beslut i digital form samt olika digitala utvecklingsåtgärder. Dessa och många andra hållbarhetsrelaterade mål driver vårt arbete framåt.

Ett stöd i livets alla skeden FPA:s logo

Kakorna gör att webbplatsen fungerar bättre och med hjälp av dem samlar vi också in information om hur webbplatsen används. Du kan godkänna alla kakor genom att klicka Godkänn alla. Du kan ändra dina inställningar eller blockera alla utom de nödvändiga kakorna genom att klicka på Ändra kakinställningar.

Kakinställningar
Kelan vastuullisuusraportti

Kakorna gör att webbplatsen fungerar bättre och med hjälp av dem samlar vi också in information om hur webbplatsen används. Du kan hantera dina kakinställningar nedan. Läs mer om kakpolicyn.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor behövs för att webbplatsen ska fungera och kunna utvecklas. De här kakorna sparar ingen information som kan användas för att direkt identifiera dig.